wat-kost-de-aankoop-van-je-droomwoning-echt
Wat kost de aankoop van je droomwoning echt? Carla checkt da!
02 april 2025
Wonen wordt - voorlopig - alsmaar duurder. Maar laat dat jou niet tegenhouden om op huizenjacht te gaan. Carla vertelt je met welke kosten je zoal rekening moet houden bij de aankoop van je droomwoning: of dat nu een bescheiden studio of riante villa is.
Je droomt van een eigen woning? Dan heb je hopelijk al wat spaargeld opzij gezet. Banken kennen je graag een lening toe, maar rekenen er toch op dat je zelf een eigen inbreng van gemiddeld 20% van de totale aankoopprijs op tafel legt.
Carla: ”Misschien moeten we het daar even over hebben. Want de aankoopprijs die je doorgaans op een advertentie ziet staan, is natuurlijk niet de totale aankoopkost van een woning. In werkelijkheid komen er nog heel wat andere kosten op je af.”
Carla: “Onder vaste kosten bij de aankoop van je woning verstaan we notariskosten, registratierechten en dossierkosten. Hoeveel dit concreet bedraagt op basis van je aankoopprijs, kan je berekenen via de simulator van Immoscoop, onder elk zoekertje.”
Hoeveel je vaste kosten bedragen, kan je berekenen via de simulator van Immoscoop, onder elk zoekertje.
Notariskosten: dit is het ereloon van je notaris voor het opstellen van de aankoopakte, de inschrijving in het kadaster en andere administratieve taken. Een vast bedrag waar je niet over kan onderhandelen.
Registratierechten: dit zijn belastingen die je betaalt op de aankoopprijs. In Vlaanderen betaal je sinds 1 januari 2025 2% registratiebelasting als het gaat om je enige woning, waar je zelf ook in gaat wonen. Koop je een tweede eigendom of bouwgrond? Dan loopt dit percentage op tot 12%.
Dossierkosten: dit zijn administratieve kosten, aangerekend door de bank om de administratie van je woonkrediet te regelen. Op 1 januari 2024 werden deze kosten begrensd tot € 350.
Carla: “Natuurlijk komen er bij de aankoop van een woning nog andere kosten, zoals verzekeringen kijken. Een schuldsaldoverzekering beschermt je partner als jij overlijdt voor de lening is afbetaald, of omgekeerd. Ook een brandverzekering is in België verplicht. Heb je dure meubelen, kunst of andere waardevolle spullen in huis? Dan kan je best ook je inboedel verzekeren.”
Carla: “Naast de vaste kosten komen er altijd nog variabele kosten bij de aankoop van een woning kijken. Denk aan de verhuiskosten bijvoorbeeld. Een verhuiswagen huren, een beroep doen op een verhuisfirma, een parkeeraanvraag indienen bij de stad, verhuisdozen, tijdelijke opslagkosten, aansluitkosten voor nutsvoorzieningen en internet …”
Zijn er verbouwingen nodig of moeten er herstellingen worden uitgevoerd? Dan moet je ook nog renovatiekosten en het ereloon van de architect incalculeren.
TIP
Op dit moment geeft Immoscoop bij sommige panden met een EPC-score E of F al een inschatting van de renovatiekosten. Een extra service die we in de toekomst verder zullen uitbreiden in samenwerking met onze partner Setle.
Carla: “Heb je als koper al een eigen woning, die je niet wil of kan bijhouden? Dan kan je een beroep doen op een makelaar, om je huidige woning op de markt te zetten. De makelaarskosten komen meestal neer op 3% van de verkoopprijs van je eigen woning.”
Liever zelf je woning verkopen, maar eerst de waarde ervan laten bepalen? Via Immoscoop kan je je woning gratis en vrijblijvend laten schatten door 3 erkende makelaars in je buurt. Het enige wat je hiervoor moet doen? Da’s dit formulier invullen.
“Via Immoscoop kan je je woning gratis en vrijblijvend laten schatten door 3 erkende makelaars in je buurt.”
Wil je zicht krijgen op je financiële plaatje voordat je op huizenjacht gaat? Dan raden we je aan om vrijblijvend contact op te nemen met een kredietadviseur van onze partner KBC. Simuleer vrijblijvend bij KBC.
Architect bij CASE architectuurbureau, expert in doordacht en stijlvol bouwen
Mama van drie en meester in multitasking
Geeft praktisch en eerlijk advies om goed doordacht op huizenjacht te gaan
Denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen
Functionaliteit en esthetiek? Die gaan voor Carla altijd hand in hand
Houdt iedereen met beide voeten op de grond: een huis kopen doe je met verstand én gevoel