waarop-moet-je-letten-bij-de-aankoop-van-je-huis-10-slimme-tips
Waarop moet je letten bij de aankoop van je huis? 10 slimme tips
09 april 2025
Je droomhuis heb je vast al in gedachten. Het ook vinden en veroveren: da’s een ander paar mouwen. Weet je niet waar te beginnen? Of levert het urenlange scrollen door zoekertjes je alleen maar koppijn op? Of je nu fantaseert over een appartement in de stad of een vrijstaande woning op het platteland: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij je 10 slimme tips waar je op moet letten bij de aankoop van je huis.
1
Bepaal je budget
Een woning kopen: da’s investeren. En wie kan je daar beter over informeren dan de bank? Maak dus een afspraak om te weten hoe je er financieel voor staat. Heb je een stabiel inkomen? Is dat genoeg om maandelijks je hypotheeklasten te betalen? En hou je ook voldoende over voor belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten? Heb je voldoende kapitaal voor een eigen inbreng en kan je nog een spaarbuffer aanleggen? En welke extra kosten komen er kijken bij het kopen van een woning? 101 vragen waar je bankier je advies over geeft.
Tip: Je hebt een huis gezien dat je wilt kopen, maar je kan niet meteen bij de bank langs? Onderaan elk zoekertje op immoscoop.be vind je een simulator die de haalbaarheid van je aankoop in kaart brengt.
2
Alleen kopen of samen?
Als koppel een huis kopen? Steek dan vooraf je licht op bij een notaris. Bespreek hoe je de aankoop wil financieren. Brengt elke partner evenveel geld in of hoe zien jullie de verhouding? Of je nu feitelijk of wettelijk samenwoont, gehuwd bent, als nieuw samengesteld gezin op de woningmarkt belandt … Je weet best vooraf welke juridische gevolgen er allemaal aan je koop vasthangen. Misschien eerst nog een huwelijk plannen voor je verhuist?
3
Denk na over je woonwensen en -noden
Heb je je droomwoning nog niet zo scherp in gedachten? Dan is een tijdje huren geen slecht idee. Zo koop je jezelf wat tijd om je eigen voorkeur en stijl te ontdekken, de markt te leren kennen en een goede buurt te vinden. Waar wil je wonen in welk type woning? Wil je bouwen, renoveren of kies je voor iets instapklaars? Met een tuin, garage … Genoeg dilemma’s om nog even op te kauwen.
Al een beeld van de regio waar je wil wonen? Teken die regio op kaart op immoscoop.be. Zo krijg je elke dag nieuwe panden in je mailbox. Heel handig
4
Je droomhuis staat vroeger op Immoscoop
Om een idee te krijgen van de huizenmarkt, is het belangrijk dat je regelmatig rondkijkt op zoekertjessites zoals Immoscoop. Dus wil je er als eerste bij zijn? Maak dan een account aan op immoscoop.be. Bewaar je zoekopdracht en krijg relevante advertenties automatisch in je mailbox.
5
Spreek je netwerk aan
Kijk je uit naar een woning? Vertel het aan iedereen die het wil horen: familie, vrienden, kennissen, buren of collega’s. Mond-aan-mondreclame werkt soms nog het best. Wie weet kom je via via een primeur op het spoor en kan je een huis strikken nog voor het op de markt is! Misschien loont het zelfs om een oproep te doen via je sociale media…
6
Contacteer makelaars
Zie je straks een woning die je interesseert? Wacht dan niet te lang. Neem meteen contact op met de makelaar. Stel gerust al je vragen en aarzel ook niet om de nodige documenten op te vragen (bv. asbestattest, EPC-attest, bodemattest …). Nog niet begonnen aan je zoektocht? Ook vóór je op zoek gaat, kan je al eens passeren bij een immo in de buurt. Vertel de makelaar wat je woonwensen zijn. Misschien heeft hij of zij toevallig een nieuw pand dat jij meteen kan bezoeken.
Kijk voor je zoektocht al even na hoe je een bod moet plaatsen. Als het dan snel moet gaan, kan je kort op de bal spelen.
7
Ga op verkenning
Misschien ben je ‘t af en toe wel wat beu om online te zitten zoeken. De oplossing? Ga zelf op verkenning in de buurt waar je wil wonen: te voet of met de fiets. Zo ontdek je vast en zeker woningen die niet online staan, maar gewoon met een te koop-bordje worden aangeboden door de privé-eigenaar. Zie je een leuke appartementsblok maar lijkt er niets te koop? Niets houdt je tegen om een briefje met je contactgegevens in de bus te gooien met de boodschap dat je op zoek bent. Wie niet waagt…
8
Zoek op sociale media
Volg je je makelaar al op sociale media? Heel wat makelaars posten trots een pand dat ze willen verkopen, nog voor het echt op de markt staat. Daarnaast vind je op Facebook ook heel wat specifieke groepen en pagina’s met gebruikers die hun woning te koop stellen. Pas wel op voor nep-advertenties! Als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan zit er meestal wel een addertje onder het gras.
9
Bereid een vragenlijstje voor
Nog vóór je woningen gaat bezoeken, stel je best een lijstje met vragen op. Wat wil je en moet je allemaal weten over de woning? Bijvoorbeeld: wordt er nog verwarmd op stookolie of op gas? Zijn de ramen al van dubbele of misschien zelfs driedubbele beglazing? Zijn er vochtproblemen? Sommige zaken leid je al af uit de advertentie, maar lang niet alles. Lees je in voor je op huizenjacht gaat en maak gerust aantekeningen tijdens je bezoek.
De eigenaar van een pand overtuigen? Stuur na je bezoek een persoonlijk mailtje waarin je uitlegt waarom jij de ideale koper of huurder bent.
10
Met twee is beter dan alleen
Heb je zelf niet echt kennis van zaken als het gaat om vastgoed kopen of verbouwen? Kijk dan eens in je nabije netwerk of je iemand kan meenemen op huisbezoek: een bevriende architect, aannemer, een kennis die zelf al heeft verbouwd … Met twee paar ogen zie je altijd meer. En terwijl jij je wellicht door emoties laat leiden, komt een advocaat van de duivel goed van pas.
Deftig voorbereid? Dan kan het bezoeken en bieden beginnen.
Succes met je zoektocht!