• Home
  • /

    is-een-slechte-epc-waarde-een-afknapper-carla-checkt-da

Is een slechte EPC-waarde een dealbreaker? Carla checkt da!

20 maart 2025

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Is een slechte EPC-waarde een dealbreaker? Carla checkt da!

Bij de verkoop of verhuur van een woning speelt het EPC vandaag een cruciale rol. Zo’n energieprestatiecertificaat is namelijk verplicht en geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Is de EPC-score slecht? Dan lijkt dat een dealbreaker. Maar is het ook echt zo? Dat vroegen we aan onze expert Carla!

cube

 Wat is een EPC nu precies?

Carla: “Een EPC of energieprestatiecertificaat drukt de energiekwaliteit van een woning uit in een getal. Aan dat getal wordt een score gekoppeld: een letter van A tot F. Hieruit leid je af hoe energiezuinig of energieverslindend een woning is.”

Een EPC of energieprestatiecertificaat drukt de energiekwaliteit van een woning uit in een getal.

Wil jij je huis verkopen of verhuren? Nodig dan een energiedeskundige uit voor een plaatsbezoek. Deze EPC-expert maakt - tegen betaling uiteraard - een dossier mét attest op dat 10 jaar geldig is. Voer je binnen de 10 jaar renovatiewerken uit? Dan kan je ook sneller een nieuw attest aanvragen.

Energielabel

Hoe beïnvloedt een EPC-score de prijs?

Carla: “Een woning met een gunstige EPC-score wordt vandaag voor een hogere prijs verkocht dan een huis met een lage energiezuinigheid. Hoe dat komt? Een woning met een slechte EPC-waarde van E of F moet je binnen de 6 jaar na aankoop renoveren tot je een D-score haalt. Extra nadeel? Je betaalt uiteraard meer voor je energieverbruik. 

Voor kandidaat-kopers die op zoek zijn naar een instapklare woning, is een slechte EPC-score een afknapper. Maar steek jij graag de handen uit de mouwen en zie je een stevig renovatieproject met extra kosten en inspanningen wel zitten? Grijp dan je kans. Je kan de woning helemaal renoveren volgens je eigen smaak.”

Een woning met een E- of F-score moet je binnen de 6 jaar na aankoop renoveren tot je een D-score haalt.

Slechte EPC-waarde E of F? Wat dan?

In Vlaanderen geldt een renovatieplicht voor panden met een E- of F-score. Haal je binnen de 6 jaar na aankoop geen energiescore D? Dan riskeer je een geldboete vanaf 500 euro. Je denkt dus op voorhand beter na over de nodige renovatiekosten. Ook een gesprek met de bank over een renovatielening is zeker geen overbodige luxe.

Carla: “In het EPC-dossier zie je aanbevelingen over ingrepen die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken. Denk aan de isolatie van het dak, de muren en vloeren, investeren in dubbele beglazing, duurzame energie-installaties … Let wel: deze inschattingen zijn niet altijd even accuraat. Incalculeer dus zeker een foutmarge en vraag ook altijd meerdere prijsoffertes op voor je aan de renovatie begint.”

In het EPC-dossier zie je aanbevelingen over ingrepen die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken.

Carla: “Koop je een woning met een slechte EPC-waarde, zoals een E- of F-label? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de renovatiekosten. Een renovatie heeft impact op je budget, maar ook op de toekomstige waarde en energie-efficiëntie van je woning.”

Interessant om te weten

Vanaf mei krijg je bij panden met een lage EPC-score op Immoscoop een indicatie van de mogelijke renovatiekosten en welke aanpassingen nodig zijn om een betere score te behalen. Daarnaast is het altijd nuttig om na te gaan of je in aanmerking komt voor premies of subsidies. Een handig overzicht daarvan vind je op premiezoeker.be.

Met twee zie je meer …

Carla: “Heeft een pand een slechte EPC-waarde en is de vraagprijs in verhouding? Dan is dat niet per se een afknapper. Veel valt op te lossen met extra isolatie van je dak, ramen en vloeren en dubbele beglazing. Zijn er daarnaast nog technische problemen? Denk aan oude waterleidingen, kapotte elektriciteit … Dan denk je best twee keer na. 

Of beter nog: denk niet alleen. Neem iemand met kennis van zaken mee op je bezoek: een architect, een aannemer of iemand met renovatie-ervaring. Met twee zie je altijd meer! En een objectieve blik ziet de details die jij in je enthousiasme mist. Stel gerust al je vragen aan de makelaar en neem de tijd om de staat van de woning grondig te onderzoeken. Een doordachte keuze nu, bespaart je verrassingen later.”

Neem iemand met kennis van zaken mee op je bezoek: een architect, een aannemer of iemand met renovatie-ervaring.

Carla

Wie is Carla? 

  • Architect bij CASE architectuurbureau, expert in doordacht en stijlvol bouwen 

  • Mama van drie en meester in multitasking

  • Geeft praktisch en eerlijk advies om goed doordacht op huizenjacht te gaan 

  • Denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen

  • Functionaliteit en esthetiek? Die gaan voor Carla altijd hand in hand 

  • Houdt iedereen met beide voeten op de grond: een huis kopen doe je met verstand én gevoel