een-bod-uitbrengen-op-een-huis-of-een-optie-nemen
Een bod uitbrengen op een huis of een optie nemen?
11 april 2025
Op een dag vind je de woning van je dromen. En dan valt er geen tijd te verspillen. Nadat je alle pros & cons goed hebt overwogen, hak je gewoon de knoop door en breng je dat bod uit. Helemaal zeker van je stuk? Dan ga je misschien voor een ‘optie’. Niet zeker hoe je dat concreet aanpakt? In deze blog bereidt Immoscoop je voor.
Haast en spoed is zelden goed. Maar als je je droomhuis met voortuin hebt gezien, dan laat je er best geen gras over groeien. Alles overwogen, met de bank gepraat of je suikertante overgehaald? Hoog tijd om te bieden.
Als je een bod hebt ingediend, kan je er niet meer onderuit.
Een bod uitbrengen? Dat doe je best op papier en bij voorkeur niet in een sms’je. Wist je trouwens dat elk bod bindend is? Als je een bod hebt ingediend, kan je er niet meer onderuit. Ontbind je toch de overeenkomst zonder reden? Dan riskeer je een boete. In dit geval kan de verkoper 10% van de koopsom eisen.
Bieden op een woning of ander type vastgoed: dat doe je best met een biedingsformulier. Dit is een schriftelijk document met alle belangrijke info over het bod, de voorwaarden en je persoonlijke gegevens. Dit bezorg je aan de verkoper of makelaar.
Voorbeeld: dit mag niet ontbreken in je biedingsformulier:
je persoonlijke gegevens ( je naam en rijksregisternummer / huidige woonplaats / contactgegevens)
het adres en eventueel een omschrijving van het onroerend goed (met de juiste nummers van het appartement, de parkeerplaats, kelder, berging …)
hoeveel je wil bieden (excl. kosten en belastingen)
opschortende voorwaarden (bv. het bekomen van een lening, een bodemattest, keuringsbewijs … )
de notaris die je wil aanstellen als het bod wordt goedgekeurd.
de geldigheidsduur van je bod
een datum en je handtekening
Weten hoe hoog je kan gaan met je biedingsprijs? Dankzij de simulator van Immoscoop krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden. Staat de woning van je dromen nog op Immoscoop? Dan kan je je maandlast berekenen op basis van de aankoopprijs. Daarnaast houdt de simulator ook rekening met je eigen inbreng en alle bijkomende kosten (zoals registratierechten, dossier- en notariskosten …)
Hulp nodig bij het opstellen van je biedingsformulier?
Contacteer één van onze makelaars
In je biedingsformulier kan je ‘opschortende voorwaarden’ zetten. Dat betekent dat de verkoop pas doorgaat als er aan deze voorwaarden wordt voldaan. Als je als kandidaat-koper een lening te pakken krijgt, of als de milieuvergunning rond is …
Bieden op een populair pand? Dan kan je best niet al te veel opschortende voorwaarden vermelden. Als er meerdere geïnteresseerden zijn, geeft de eigenaar meestal de voorkeur aan iemand die snel wil kopen, zonder al te veel voorwaarden in het biedingsformulier.
Spreek je met de eigenaar af dat je een optie neemt op het pand? Dan kan dat via een optieovereenkomst. In dit geval kan niemand anders de woning kopen waar jij op biedt. Je betaalt dan wel een optie fee aan de verkoper: meestal een percentage van de uiteindelijke koopprijs. Je hoeft deze optieprijs enkel te betalen als je het pand toch niet koopt. In het andere geval wordt de prijs verrekend in de aankoopprijs. Je koopt dus eigenlijk wat bedenktijd!
Optie-overeenkomst nodig?
Contacteer één van onze makelaars
Bezint eer ge biedt
Vastgoed kopen doe je niet elke dag. Voor je een bod plaatst, ga je dus best niet over één nacht ijs. Je financiële mogelijkheden heb je wellicht al gecheckt via de bank of onze simulator. Vink je nog even volgende checklist af in verband met de woning? Dan ben je helemaal klaar om te bieden.
EPC-dossier nagekeken? Welke score heeft het vastgoed of welke renovaties kan je uitvoeren om de score te verbeteren?
Is de elektriciteit conform? Dit wil zeggen: voldoet de elektrische installatie aan de wettelijke veiligheidsnormen?
Bekijk het asbestattest: moet er nog asbest verwijderd worden en welke kosten zal jou dit opleveren?
Hoe wordt er verwarmd? (Met centrale verwarming op gas, stookolie of elektriciteit, met vloerverwarming, een warmtepomp …) Welke gevolgen heeft dit voor je energiekosten, milieubelasting, renovatiekosten?
Wanneer werd het sanitair laatst vernieuwd? Is alles intact?
Zijn er bepaalde gebreken? (vb. geur, vocht, schimmel, scheuren …)
Waarom wordt het pand verkocht?
Zijn er maandelijkse vaste kosten? En wat zit daar allemaal in?
Wat met het geluid? (van verkeer, openbaar vervoer, vliegtuigen …)
Is er veel interesse van kandidaat-kopers? Kan je best meteen de vraagprijs bieden of is er marge? En wat als je de vraagprijs biedt: is het pand dan van jou of hoe ziet de eigenaar dit? Is er ruimte om een bod te verhogen als er meerdere bieders zijn?
Is er een garage of fietsenstalling? Een berging of gemeenschappelijke tuin?
Wanneer is het pand beschikbaar?
Is er een deadline voor een bod?
Op elk van deze vragen een antwoord klaar?
Dan ben je goed geïnformeerd. Bieden maar!