• Home
  • /

    bouwen-of-kopen-aan-de-kust-nog-een-must

Bouwen of kopen aan de kust: nog een must?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

De klimaatopwarming eist zijn tol. In de Westhoek was het de voorbije maanden vaak pompen of verzuipen. En boven op die wateroverlast dreigt ook nog eens de stijging van de zeespiegel. Is het nog wijs om te wonen, bouwen of kopen aan de kust, in de duinen, polders of het IJzergebied? Immoscoop vroeg het aan Diego Cauwelier, vastgoedadviseur en makelaar bij Diksimmo. 

Diego: “Diksimmo heeft 4 kantoren: in Diksmuide, Ieper, De Panne en De Haan. Dus ook de probleemzones die vaak in het nieuws komen. In de praktijk valt dat al bij al wel mee. Een doemscenario is niet aan de orde en de periodes van wateroverlast zijn een momentopname. Ik wil de waterproblematiek niet minimaliseren, maar in de verkoop word ik zelden geconfronteerd met woningen die in ‘effectief overstromingsgebied’ liggen. ”


Wat met woningen die in ‘mogelijk overstromingsgebied’ liggen?

Diego: “Als makelaar hebben wij natuurlijk meldingsplicht als er risico’s verbonden zijn aan de ligging van een woning. Meestal gaat het hier om een stuk van de tuin dat wat lager gelegen is. In de praktijk merken we dat kandidaat-kopers zich daar weinig van aantrekken. Ook al raden we hen aan om zich voldoende te informeren: bij ons, maar ook bij de verkoper, de gemeente of de notaris.”

“Als je wil bouwen of verbouwen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kan of moet houden voor de bouwvergunning: het aantal vierkante meter verharding, het voorzien van waterbuffers of regenwaterputten, infiltratieputten, een waterdoorlatende oprit, wadi’s … Zo’n investeringen zullen in de toekomst zeker voordeel opleveren.”

Op zoek naar een stek aan de kust?

De gemeenten Ieper, Diksmuide, De Haan en De Panne hebben heel wat te bieden.

Hoe kan je je voldoende informeren?

Op waterinfo.be, een site van de Vlaamse overheid, kan je verschillende overstromingskaarten raadplegen. 

Je oog laten vallen op een bouwperceel of wil je een bouwaanvraag indienen? Dan kan je als particulier de watertoets doorlopen en een aanbeveling krijgen. 

Check de P- en G-score: een score voor de watergevoeligheid van het Perceel en het Gebouw met verschillende klassen A, B, C en D.

Controleer de Woningpas: een digitaal paspoort met nuttige info rond energie, renovaties, de bodem, water en riolering, overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid van het perceel, de woningkwaliteit, de mobiscore en vergunningen. 

Kijk op integraalwaterbeleid.be voor extra brochures of als je een overstromingsattest wil om te bouwen of verbouwen. Je kan hiervoor de hulp inroepen van een overstromingsdeskundige die je woning en perceel onderzoekt.


Is het nog een goed idee om te investeren in een appartement aan de kust of een woning in de poldergemeenten of de Westhoek? 

Diego: “Zeker. Zolang je je op voorhand maar goed informeert. Er zijn heel veel tools en attesten waarmee je aan de slag kan gaan. (zie kader) Daarnaast wordt er aan de Noordzeekust heel hard gewerkt om een veilig klimaat te creëren.
Met golfbrekers, hogere dijken, bufferzones, stormvloedkeringen en getijdencentrales, geavanceerde waarschuwingssystemen …”

foto_met kantoor_Diksmuide

“Een appartement aan zee of een woning in het hinterland is nog altijd een goede investering. De vastgoedprijzen gaan hier nog altijd de hoogte in."

“Een appartement aan zee of een woning in het hinterland is nog altijd een goede investering. De vastgoedprijzen gaan hier nog altijd de hoogte in. Soms vragen kandidaat-kopers wel eens om niet op het gelijkvloers te kopen, maar dat is eerder paniekvoetbal. We merken ook dat er een trend is waarbij mensen uit het binnenland een tweede verblijf kopen in het hinterland of hier een vakantiewoning huren. Voor de prijs van een appartement aan zee heb je hier een huis met grote tuin. Op 20 minuten sta je aan de kust. En geraak je daar niet? Dan geniet je hier ook van de natuur en de rust.”