• Home
  • /

    10-documenten-en-attesten-voor-een-vlotte-woningverkoop

10 documenten en attesten voor een vlotte woningverkoop

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Je huis of appartement op de markt zetten? Daar komt wel wat huiswerk bij kijken. Letterlijk dan. Want voor je je advertentie online zet, sprokkel je best de juiste documenten en attesten bijeen. Dat kan met onderstaand lijstje of advies van je makelaar.

10 (documenten) om in te zien:

1) Asbestattest
2) Bodemattest
3) Stedenbouwkundig uittreksel
4) Postinterventiedossier (PID)
5) Een EPC of energieprestatiecertificaat

6) Eigendomstitel of notariële aankoopakte
7) Uittreksel van het Kadaster
8) P & G-score (info over de overstromingsgevoeligheid)
9) Keuringsverslag van de elektrische installatie
10) Certificaat voor de stookolietank

1 Asbestattest: Is je woning voor 2001 gebouwd? Dan heb je verplicht een asbestattest nodig. Asbest is een vezelachtig materiaal met isolerende en brandwerende eigenschappen. Het werd vroeger veel in de bouw gebruikt, maar het houdt grote gezondheidsrisico’s in en is vandaag verboden. Met een asbestattest geeft een gecertificeerde asbestdeskundige weer of er zich nog asbest in de woning bevindt.

2 Bodemattest: Dit document bewijst of de grond waarop je woning staat, wel of niet verontreinigd is. Als er ooit een risicoactiviteit heeft plaatsgevonden, is een oriënterend bodemonderzoek door een erkend bodemdeskundige verplicht voor de verkoop én op kosten van de verkoper. Je kan zo’n document aanvragen bij je notaris of de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

3 Stedenbouwkundig uittreksel: Dit document vraag je aan bij het stadhuis. Het bevat info over verkavelingsvoorschriften, vergunningen, een eventueel voorkooprecht van andere partijen en eventuele bouwovertredingen. Opgelet: dit uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan 1 jaar.

4 Postinterventiedossier (PID): Is je woning na 2001 gebouwd of gerenoveerd? Dan heb je een PID nodig. Dit dossier bevat alle technische gegevens die nuttig kunnen zijn voor toekomstige renovaties en onderhoudswerken. Het bevat plannen, tekeningen, info over gebruikte materialen en producten … Je kan dit opvragen bij de verschillende aannemers waarmee je samenwerkte of de architect.

5 Een EPC of energieprestatiecertificaat: Een EPC informeert de koper over de energiezuinigheid van het gebouw en is 10 jaar geldig. Het wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige. Woon je in een appartementsgebouw? Dan is er ook een EPC van de gemeenschappelijke delen nodig (= een EPC GD). 

6 Uittreksel van het Kadaster: Het Kadaster is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van registers van onroerend goed. In een attest van het Kadaster staan de gegevens van de eigenaar, een beschrijving van het perceel, hypotheekinformatie, bouw- en juridische info …

10 documenten?

Da’s een stevige boterham. Bij Immoscoop snappen we dat er als verkoper veel op je bord ligt. Wil jij je laten bijstaan om al deze documenten in orde te brengen?

7 P & G-score - info over de overstromingsgevoeligheid: Sinds 1 januari 2023 moet je als koper ook info verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. De P- en G-score zeggen meer over de watergevoeligheid van het Perceel en het Gebouw. Je hebt verschillende klassen A, B, C en D. 

8 Keuringsverslag van de elektrische installatie: Sinds 2008 moet je als verkoper ook een controleverslag van de elektrische installatie voorleggen. Dit verslag bewijst dat je elektrische installatie veilig is en conform de geldende voorschriften. Voor de opmaak van dit dossier kan je terecht bij een gecertificeerd elektricien of een keuringsorganisme die door de overheid is erkend. 

9 Onderhoudsattest van de stookolietank: Nog een stookolietank in huis? Dan moet die bij de verkoop van je woning in goeie staat zijn. Als verkoper moet je beschikken over een attest of certificaat, opgemaakt door een erkende technicus. 

10 Eigendomstitel of notariële aankoopakte: Heb je een kandidaat-koper gevonden? Dan wordt de overdracht van het eigendom vastgelegd door een notaris.